Bukówka

Nazwa odmianowa: ‘Bukówka’

Pochodzenie: odmiana polska, uprawiana głównie na Podkarpaciu

Owoce: średniej wielkości kuliste; skórka mocna, gładka,  tłustawa, zielonożółta, z lekkim rozmytym, brunatnoczerwonym rumieńcem; szypułka krótka, średniej grubości; zagłębienie szypułkowe średnio głębokie; kielich zamknięty.

Miąższ: biały, początkowo zwięzły , później kruchy, średnio soczysty, kwaskowaty.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie października, sposobem domowym dają się przechowywać do maja.

Drzewo: średniej wielkości, o kulistej koronie; odporne na choroby; na mróz wytrzymałe, może być uprawiane na glebach cięższych i wilgotnych; późno wchodzi w owocowanie, owocuje bardzo obficie, przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce do przetwórstwa domowego i dla przemysłu, wiosną po przechowaniu dobry owoc stołowy, dobrze znosi transport.