Reneta Landsberska

Nazwa odmianowa: ‘Landsberger Reinette’ (niem.)

Nazwy handlowe: Landsberska, Reneta Landsberska

Pochodzenie: odmiana otrzymana XIX wieku w Gorzowie Wielkopolskim (ówcześnie – Landsberg)

Owoce: średnie lub duże, kulisto stożkowate, lekko spłaszczone; skórka gładka, lekko tłusta i błyszcząca, zielonkawożółta, często ze słabym, rozmytym, pomarańczowokarminowym rumieńcem ; szypułka średniej długości; kielich półotwarty lub otwarty.

Miąższ: żółtawobiały, luźny,  słodko kwaskowaty, soczysty, lekko aromatyczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzewają w drugiej połowie września, do jedzenia dobre od listopada, sposobem domowym dają się przechowywać do stycznia.

Drzewo: silnie rosnące , o luźnej, szerokiej, rozłożystej koronie; mało odporne na choroby; mało wytrzymałe na mróz; najlepiej rośnie na glebach żyznych, owocuje obficie, raczej przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe, bardzo dobre na przetwory (soki, wina), źle znoszą  transport.