Charłamowskie

Nazwa handlowa: Charłamowskie, Borowinka

Pochodzenie: odmiana rosyjska, uprawiana od XIX wieku w całej Europie.

Owoce: średniej wielkości, okrągłe lub lekko spłaszczone; skórka delikatna, błyszcząca, białożółta, z dużym karminowym, smużkowanym rumieńcem, zagłębienie szypułkowe  średnio głębokie; kielich zamknięty.

Miąższ: białożółty, kruchy soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, bardzo soczysty.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec sierpnia i powinny być szybko zerwane, gdyż łatwo opadają; nadają się do krótkiego przechowywania.

Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą z przewieszającymi się gałązkami; na mróz bardzo wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje obficie , przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe ( smaczniejsze po krótkim przechowywaniu) i na przetwory, doskonałe do suszenia, źle znoszą transport.