Gołąbek Sądecki

Nazwa handlowa: Gołąbek Sądecki

Pochodzenie: odmiana nieznanego pochodzenia

Owoce: średniej wielkości, wydłużone; skórka gruba, matowa, żółta, z dużym karminowym, smużkowanym rumieńcem, brak zagłębienia szypułkowego (charakterystyczne od strony szypułki); kielich zamknięty.

Miąższ: białożołty, ścisły, średnio soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec w października powinny być szybko zerwane, gdyż łatwo opadają; dobre do jedzenia w styczniu, trwają do maja

Drzewo: średniej duże, tworzy koronę rozłożystą, gęstą; na mróz bardzo wytrzymałe, odporne na parch; owocuje obficie , przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce dobre na przetwory, doskonałe do suszenia, dobrze znoszą transport.