Kandil Sinap

Nazwa odmianowa: ‘Kandil Sinap’

Pochodzenie: odmiana pochodzi z Krymu, powszechnie uprawiana na południu Ukrainy i na Podolu, w Polsce była uprawiana w Sandomierskim.

Owoce: średniej wielkości, cylindryczne, czasem lekko przewężone; skórka mocna, gładka, słomkowo żółta, z wyraźnym, rozmytym rumieńcem; szypułka długa, zagłębienie szypułkowe dosyć płytkie; kielich zamknięty.

Miąższ: jędrny, delikatny, winno-słodki, bardzo soczysty.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w drugiej połowie września, konsumpcyjną w październiku, sposobem domowym dają się przechowywać do stycznia, źle znoszą transport.

Drzewo: średniej wielkości, za młodu o charakterystycznym kolumnowym pokroju; średnio odporne na parch; na mróz średnio wytrzymałe. Późno wchodzi w owocowanie, owocuje bardzo obficie, przemiennie ( na zasobnych glebach corocznie).

Przydatność odmiany: owoce deserowe, doskonałe na soki tłoczone na zimno.