Koksa Pomarańczowa

Koksa Pomarańczowa

Koksa Pomarańczowa

Pochodzenie: odmiana angielska otrzymana w 1830 roku w miejscowości Colbrook koło Londynu

Owoce: małe, kulisto stożkowate, zielonożółte, z dużym, marmurkowo paskowanym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem. Kielich mały, zamknięty. Szypułka średniej grubości, długa. 

Miąższ: kremowo-żółty, kruchy, lekko korzenny, soczysty, o posmaku gruszki.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w końcu września, dobre do jedzenia w listopadzie, trwają do grudnia.

Drzewo: rośnie początkowo silnie, później wzrost słabnie i ostatecznie osiąga niewielkie rozmiary, porażane przez mączniak, ma duże wymagania glebowe, wrażliwe na mróz.

Przydatność odmiany: doskonałe owoce deserowe, dobre do suszenia.