Piękna z Boskoop

Piękna z Boskoop

Nazwa odmianowa: Reinette Belle de Boskoop (hol.)

Nazwa handlowa: Boskoop inaczej Piękna z Boskoop

Pochodzenie: odmiana holenderska, wyhodowana w XIX wieku, była bardzo popularna w północno- zachodniej Europie , w Polsce uprawiana w  rejonie grójeckim,  na Podgórzu i na Pomorzu.

Owoce: duże lub bardzo duże, baryłkowate, często asymetryczne; skórka mocna, zielona lub zielonożółta, szorstka, silnie ordzawiona, na niektórych owocach  silny paskowano-rozmyty, krwisty rumieniec ; szypułka średniej grubości, krótka; kielich zamknięty lub półotwarty.

Miąższ: zielonkawokremowy, gruboziarnisty, twardy, kruchy, kwaśny, o korzennym aromacie.

Dojrzewanie owoców: dojrzewają w pierwszej połowie października, do jedzenia dobre od grudnia, sposobem domowym dają się przechowywać do marca (zebrane za wcześnie – więdną).

Drzewo: rośnie bardzo silnie, korona kulista, nieco spłaszczona; raczej odporne na choroby, owoce  podatne na gorzką plamistość podskórną; średnio wytrzymałe na mróz; wymaga gleb bardzo żyznych, ciepłych i wilgotnych; owocuje corocznie, umiarkowanie.

Przydatność odmiany: bardzo dobre na przetwory ( marmolada, kompoty),  transport znoszą bardzo dobrze.