Reneta Kanadyjska

Nazwa odmianowa: Reinette de Canada (fr.)

Nazwa handlowa: Reneta Kanadyjska

Pochodzenie: powstała we Francji pod nazwą ‘Pariser Rambour Reinette’ skąd została wywieziona do Kanady, gdzie bardzo się rozpowszechniła, do Europy wróciła  Reneta Kanadyjska

Owoce: duże lub bardzo duże, kulisto spłaszczone, nieco kanciaste, często asymetryczne; skórka gruba, szorstka, sucha, żółtawozielona, siateczkowato ordzawiona i pokryta rdzawymi cętkami; szypułka krótka gruba, sztywna; zagłębienie szypułkowe wąskie, lejkowate; kielich otwarty.

Miąższ: żółtawy, średnio zwięzły, kruchy, delikatny, drobnoziarnisty, średnio soczysty, aromatyczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej połowie października, do jedzenia dobre od grudnia, sposobem domowym dają się przechowywać do lutego.

Drzewo: silnie rosnące, tworzy rozłożystą koronę; raczej odporne na choroby; na mróz średnio wytrzymałe; wymaga gleb bardzo żyznych i ciepłego, osłoniętego stanowiska; owocuje umiarkowanie, corocznie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe i na przetwory, dobrze znoszą transport.