Nazwa handlowa: Starking
Pochodzenie: odmiana amerykańska, znaleziona w 1881 roku w USA.
Owoce: średniej wielkości, stożkowate z wyraźnymi żebrami; skórka gruba, mocna, gładka, jasnożółta, prawie w całości pokryta różowym rumieńcem z ciemniejszymi grubymi prążkami, pokryta woskowym nalotem, zagłębienie szypułkowe średnio głębokie; kielich zamknięty.
Miąższ: zielonokremowy, ścisły, jędrny, soczysty, słodki, z melonowym posmakiem, aromatyczny.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie października, dobre do jedzenia w listopadzie, trwają do stycznia.
Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą z przewieszającymi się gałązkami; na mróz średnio wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje obficie, corocznie.
Przydatność odmiany: owoce deserowe ( smaczniejsze po krótkim przechowywaniu) .