Szara Reneta Francuska

Nazwa odmianowa: ‘Reinette grise française’ (franc.)

Nazwa handlowa: Szara Reneta Francuska

Pochodzenie: odmiana francuska, bardzo stara, opisana już w 1653 roku, uprawiana we Francji i popularna w całej Europie , w Polsce znana, ale mało rozpowszechniona.

Owoce: średniej wielkości, bardzo kształtne, kulisto stożkowate; mocno ordzawione, skórka dosyć gruba, zielonożółta, z rozmytym, czerwonym rumieńcem od strony słonecznej (w nieordzawionej części owocu); szypułka krótka , gruba; zagłębienie szypułkowe średniej głębokości; kielich zamknięty.

Miąższ: zielonkawożółty,  kruchy, winno-słodki, delikatny, soczysty.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w drugiej połowie października, do jedzenia nadają się od listopada, sposobem domowym dają się przechowywać do stycznia.

Drzewo: w młodości rośnie silnie, tworzy koronę średniej wielkości, kulistą; odporne na choroby; na mróz wytrzymałe; wymaga gleb żyznych, ciepłych, dostatecznie wilgotnych, owocuje corocznie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe, bardzo dobre na susz; dobrze znoszą transport.