Boiken

Boiken

Nazwa odmianowa: ‘Boikenapfel’(niem.)

Nazwa handlowa: Boiken

Pochodzenie: odmiana niemiecka, opisana po raz pierwszy w 1828 roku, była uprawiana w Niemczech, Słowacji , Czechach i na Ukrainie, spotykana na terenie całej Polski.

Owoce: średnie lub duże, kulisto stożkowate; skórka tłusta, początkowo zielona, w miarę dojrzewania żółtozielona, czasem ze słabym, rozmytym, ciemnoróżowym rumieńcem ; szypułka długa, łukowato wygięta; zagłębienie szypułkowe bardzo szerokie (cecha charakterystyczna); kielich duży, półotwarty lub zamknięty.

Miąższ: biały, twardy, jędrny, soczysty, kwaśny, lekko aromatyczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzewają w drugiej połowie października (długo utrzymują się na drzewie), do jedzenia dobre od stycznia, sposobem domowym dają się przechowywać do marca.

Drzewo: rośnie umiarkowanie, tworzy koronę kulistą; średnio odporne na choroby; wytrzymałe na mróz; najlepiej rośnie na glebach żyznych i głębokich, owocuje obficie, raczej przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce bardzo dobre na przetwory (kompoty, marmolada), na przedwiośniu jako deserowe, transport znoszą bardzo dobrze.