Nazwa odmianowa: ‘Bukówka’
Pochodzenie: odmiana polska, uprawiana głównie na Podkarpaciu
Owoce: średniej wielkości kuliste; skórka mocna, gładka, tłustawa, zielonożółta, z lekkim rozmytym, brunatnoczerwonym rumieńcem; szypułka krótka, średniej grubości; zagłębienie szypułkowe średnio głębokie; kielich zamknięty.
Miąższ: biały, początkowo zwięzły , później kruchy, średnio soczysty, kwaskowaty.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie października, sposobem domowym dają się przechowywać do maja.
Drzewo: średniej wielkości, o kulistej koronie; odporne na choroby; na mróz wytrzymałe, może być uprawiane na glebach cięższych i wilgotnych; późno wchodzi w owocowanie, owocuje bardzo obficie, przemiennie.
Przydatność odmiany: owoce do przetwórstwa domowego i dla przemysłu, wiosną po przechowaniu dobry owoc stołowy, dobrze znosi transport.