Cesarz Aleksander

Cesarz Aleksander

Nazwa handlowa: Aporta, Cesarz Aleksander

Pochodzenie: odmiana bardzo stara, nieznanego pochodzenia, w Polsce od wieków uprawiana

Owoce: duże, szeroko stożkowate; skórka gruba, gładka pokryta woskowym nalotem, żółtozielona z dużym ciemnokarminowym , rumieńcem, zagłębienie szypułkowe  średnio głębokie; kielich duży półotwarty.

Miąższ: białozielony, gruboziarnisty, kruchy, soczysty, kwaskowaty.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej połowie września i trwają do listopada, źle znoszą transport.

Drzewo: rośnie bardzo silnie , tworzy dużą kulistą koronę z przewieszającymi się gałązkami; na mróz wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje corocznie.

Przydatność odmiany: owoce dobre na przetwory zwłaszcza na kompoty i susz.