Nazwa odmianowa: ‘Kaiser Wilhelm’ (niem.), nazwy handlowe Cesarz Wilhelm, inaczej Czerwona Reneta
Pochodzenie: odmiana niemiecka, znaleziona w roku 1864, była powszechnie uprawiana w Niemczech, w Polsce – głównie na Podkarpaciu.
Owoce: duże lub średniej wielkości, kulisto stożkowate; skórka gruba, szorstka, żółta, duży rozmyty rumieniec często pokrywa całą powierzchnię owocu; szypułka średnia lub długa; zagłębienie szypułkowe głębokie i szerokie, z silnym ordzawieniem wychodzącym promieniście poza zagłębienie szypułkowe ( cecha charakterystyczna); kielich otwarty.
Miąższ: początkowo zwięzły, później kruchy, soczysty, winno słodki, o korzennym aromacie.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w drugiej połowie września (szybko przejrzewają, a zebrane za późno „kaszowacieją”), do jedzenia dobre w październiku, sposobem domowym dają się przechowywać do grudnia.
Drzewo: duże, o wyniosłej koronie rozszerzającej się ku górze i mocnych grubych konarach; odporne na parch, może być porażane przez gorzką plamistość podskórną; na mróz wytrzymałe; wymaga gleby żyznej i wilgotnej; późno wchodzi w owocowanie, owocuje co roku, umiarkowanie.
Przydatność odmiany: owoce deserowe i na przetwory.