Cesarz Wilhelm

Cesarz Wilhelm

Nazwa odmianowa: ‘Kaiser Wilhelm’ (niem.), nazwy handlowe Cesarz Wilhelm, inaczej Czerwona Reneta

Pochodzenie: odmiana niemiecka, znaleziona w roku 1864,  była powszechnie uprawiana w Niemczech, w Polsce – głównie na Podkarpaciu.

Owoce: duże lub średniej wielkości, kulisto stożkowate; skórka gruba, szorstka, żółta,  duży  rozmyty rumieniec często pokrywa całą powierzchnię owocu; szypułka średnia lub długa; zagłębienie szypułkowe  głębokie i szerokie, z silnym ordzawieniem wychodzącym promieniście poza zagłębienie szypułkowe ( cecha charakterystyczna); kielich otwarty.

Miąższ: początkowo zwięzły, później kruchy, soczysty, winno słodki, o korzennym aromacie.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w drugiej połowie września (szybko przejrzewają, a zebrane za późno „kaszowacieją”), do jedzenia dobre w październiku, sposobem domowym  dają się  przechowywać do grudnia.

Drzewo: duże, o wyniosłej koronie rozszerzającej się ku górze i mocnych grubych konarach; odporne na parch, może być porażane przez gorzką plamistość podskórną; na mróz wytrzymałe; wymaga gleby żyznej i wilgotnej; późno wchodzi w owocowanie, owocuje co roku,  umiarkowanie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe i na przetwory.