Glogierówka

Nazwa handlowa: Glogierówka, Pepinka Litewska

Pochodzenie: odmiana litewska

Owoce: małe, kuliste lub owalno-jajowate, skórka delikatna, gładka, jasnożółta z niewielkim , rozmytym, różowo czerwonym rumieńcem  zagłębienie szypułkowe wąskie ogonek cienki i długi, kielich zamknięty, zagłębienie szypułkowe płytkie i wąskie.

Miąższ: biały , luźny, soczysty , kwaskowaty, aromatyczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej połowie września, zebrane w tym terminie mogą poleżeć do końca grudnia

Drzewo: małe, tworzy kulistą koronę z lekko przewieszającymi się gałęziami, na mróz dosyć wytrzymałe, średnio podatne na parch, owocuje obficie , przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe (dobre do jedzenia prosto z drzewa), dobre na kompoty i soki tłoczone na zimno, źle znoszą transport.