Grafsztynek Inflancki
Pochodzenie: kraje nadbałtyckie
Owoce: średnie lub duże, owalno-stożkowate; skórka, cienka, zielonożółta pokryta w połowie marmurkowo- paskowanym czerwonym rumieńcem, na powierzchni widoczny biały nalot; zagłębienie szypułkowe głębokie, i wąskie, kielich zamknięty lub półotwarty.
Miąższ: kremowobiały, zwięzły , soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają na przełomie sierpnia i września, mogą być przechowywane przez kilka tygodni.
Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą z przewieszającymi się pędami; na mróz wytrzymałe; mało podatne na choroby, owocuje obficie, raczej corocznie
Przydatność odmiany: owoce deserowe (dobre do jedzenia prosto z drzewa), na kompoty i soki tłoczone na zimno.