Grafsztynek Inflancki

Grafsztynek Inflacki

Grafsztynek Inflancki

Pochodzenie: kraje nadbałtyckie

Owoce: średnie lub duże, owalno-stożkowate; skórka, cienka, zielonożółta pokryta w połowie marmurkowo- paskowanym czerwonym rumieńcem, na powierzchni widoczny biały nalot; zagłębienie szypułkowe głębokie, i wąskie, kielich zamknięty lub półotwarty.

Miąższ: kremowobiały, zwięzły , soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają na przełomie sierpnia i września, mogą być przechowywane przez kilka tygodni.

Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą z przewieszającymi się pędami; na mróz wytrzymałe; mało podatne na choroby, owocuje obficie, raczej corocznie

Przydatność odmiany: owoce  deserowe (dobre do jedzenia prosto z drzewa), na kompoty i soki tłoczone na zimno.