Grochówka

Nazwa odmianowa: ‘Grosser Rheinischer Bohnapfel’

Nazwa handlowa: Grochówka

Pochodzenie: odmiana niemiecka z drugiej połowy XVII wieku, w Nadrenii była bardzo rozpowszechniona w połowie XIX wieku.

Owoce: średnie lub małe, kulistojajowate, skórka gładka, matowa, zielonkawożółta z szarym odcieniem, z lekkim marmurkowo-prążkowanym różowo czerwonym rumieńcem,  zagłębienie szypułkowe płytkie i wąskie, ogonek gruby i krótki, kielich zamknięty, zagłębienie szypułkowe płytkie i wąskie, kielich zamknięty.

Miąższ: zielonobiały, ścisły, soczysty , winnosłodki, lekko aromatyczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w drugiej połowie października, dojrzałość konsumpcyjną w styczniu, przechowują się do połowy czerwca, doskonale znoszą transport

Drzewo: rośnie silnie, tworzy koronę wysoką, początkowo stożkowatą, później szeroką i rozłożystą na mróz dosyć wytrzymałe, długowieczne,  owoce nie są porażane przez parch, owocuje obficie , przemiennie, na glebach piaszczystych i suchych owoce drobnieją.

Przydatność odmiany: owoce dobre na wino, przetwory, susz,  soki tłoczone na zimno, dobrze znoszą transport.