Nazwa handlowa: Jakub Lebel
Pochodzenie: odmiana francuska, wyhodowana około 1825 r.
Owoce: duże, spłaszczone, skórka zielonkawożółta, gruba, gładka pokryta dużym pomarańczowoczerwonym, marmurkowo-smużkowanym rumieńcem, zagłębienie szypułkowe średnio głębokie, szypułka gruba, krótka.; kielich duży półotwarty.
Miąższ: żółtawy, gruboziarnisty, kruchy, soczysty, kwaskowato słodki, lekko korzenny.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej połowie października, trwają do grudnia.
Drzewo: rośnie bardzo silnie , tworzy dużą kulistą koronę, a w starszym wieku rozłożystą koronę; na mróz wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje corocznie.
Przydatność odmiany: owoce dobre na przetwory zwłaszcza na kompoty i susz.