Nazwa handlowa: Jonatan
Pochodzenie: odmiana amerykańska, znaleziona około 1800 r. w Ulster w stanie New York, jako siewka nieznanego pochodzenia.
Owoce: średniej wielkości lub małe, baryłkowate; skórka mocna, lekko błyszcząca, słomkowożółta, z dużym karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem, szypułka cienka, długa; kielich mały, zamknięty.
Miąższ: białokremowy, ścisły, soczysty, słodkowinny, aromatyczny, smaczny.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec września (zebrane w październiku są ładniej wybarwione , ale łatwiej ulegają plamistości)
Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą i gęstą; na mróz wrażliwe, odporne na parch; owocuje obficie , przemiennie.
Przydatność odmiany: owoce deserowe (smaczniejsze po krótkim przechowywaniu).