Jonatan

Nazwa handlowa: Jonatan

Pochodzenie: odmiana amerykańska, znaleziona około 1800 r. w Ulster w stanie New York, jako siewka nieznanego pochodzenia.

Owoce: średniej wielkości lub małe, baryłkowate; skórka mocna, lekko błyszcząca, słomkowożółta, z dużym karminowoczerwonym, rozmytym  rumieńcem, szypułka cienka, długa; kielich mały,  zamknięty.

Miąższ: białokremowy, ścisły,  soczysty, słodkowinny,  aromatyczny, smaczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec września (zebrane w październiku są ładniej wybarwione , ale łatwiej ulegają plamistości) 

Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą i gęstą; na mróz wrażliwe, odporne na parch; owocuje obficie , przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe (smaczniejsze po krótkim przechowywaniu).