Kalwilla Biała Zimowa

Nazwa handlowa: Kalwilla Biała Zimowa

Pochodzenie: nieznane, od bardzo dawna uprawiana, nazwa była wzmiankowana już w 1598 roku

Owoce: duże, szeroko stożkowe z żebrowaniem przy kielichu; skórka, błyszcząca, żółta; zagłębienie szypułkowe  głębokie; kielich zamknięty.

Miąższ: białożołty, kruchy soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, bardzo smaczny

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają we wrześniu, do jedzenia dobre w listopadzie, trwają do marca.

Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą z przewieszającymi się gałązkami; na mróz bardzo wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje obficie , przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe ( smaczniejsze po krótkim przechowywaniu) i na przetwory, doskonałe do suszenia, źle znoszą transport.