Nazwa handlowa: Kalwilla Biała Zimowa
Pochodzenie: nieznane, od bardzo dawna uprawiana, nazwa była wzmiankowana już w 1598 roku
Owoce: duże, szeroko stożkowe z żebrowaniem przy kielichu; skórka, błyszcząca, żółta; zagłębienie szypułkowe głębokie; kielich zamknięty.
Miąższ: białożołty, kruchy soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, bardzo smaczny
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają we wrześniu, do jedzenia dobre w listopadzie, trwają do marca.
Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą z przewieszającymi się gałązkami; na mróz bardzo wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje obficie , przemiennie.
Przydatność odmiany: owoce deserowe ( smaczniejsze po krótkim przechowywaniu) i na przetwory, doskonałe do suszenia, źle znoszą transport.