Nazwa odmianowa: Calville rouge de automme (r.)
Nazwa handlowa: Kalwilla Jesienna Czerwona
Pochodzenie: odmiana francuska, po raz pierwszy opisana w roku 1670, była bardzo szeroko rozpowszechniona w Europie Zachodniej, w Polsce popularna.
Owoce: średniej wielkości lub duże, szeroko stożkowate, w całości pokryte ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem; skórka cienka błyszcząca; szypułka cienka, krótka; zagłębienie szypułkowe średniej głębokości; kielich otwarty lub półotwarty.
Miąższ: biały, mocno zaróżowiony pod skórką, zwięzły, kruchy, słodko-kwaśny, soczysty.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie września, do jedzenia nadają się od końca września, sposobem domowym dają się przechowywać do grudnia.
Drzewo: w młodości rośnie silnie, tworzy koronę średniej wielkości, kulistą; średnio odporne na choroby; na mróz wytrzymałe; wymaga gleb żyznych, ciepłych, dostatecznie wilgotnych, owocuje corocznie.
Przydatność odmiany: owoce deserowe, dość dobrze znoszą transport.