Kosztela

Nazwa odmianowa: ‘Kosztela

Pochodzenie: odmiana polska, dosyć rozpowszechniona.

Owoce: średniej wielkości lub duże, kuliste lub lekko spłaszczone; skórka twarda, mocna, zielona, z jasnymi przetchlinkami, owoce żółkną w miarę dojrzewania, czasami od słonecznej strony pojawia się delikatny rozmyty rumieniec; szypułka krótka i gruba, zagłębienie szypułkowe bardzo płytkie (cecha charakterystyczna); kielich zamknięty.

Miąższ: twardy, bardzo słodki, soczysty.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie września (łatwo opadają z drzew), do jedzenia nadają się od w październiku, dają się przechowywać do grudnia.

Drzewo: duże, o gęstej, kulistej koronie, długowieczne, odporne na choroby, na mróz wytrzymałe, o niewielkich wymaganiach glebowych. Późno wchodzi w okres owocowania, owocuje obficie, przemiennie. 

Przydatność odmiany: owoce o przeznaczeniu deserowym, owoce w fazie dojrzałości zbiorczej nadają się na soki tłoczone na zimno.