Nazwa handlowa: Królowa Renet, Złota Reneta
Pochodzenie: odmiana angielska, popularna w całej Europie, w Polsce znana, ale mało rozpowszechniona.
Owoce: średniej wielkości, bardzo kształtne, wąsko stożkowate; skórka cienka, zielonożółta, z prążkowanym, czerwono-pomarańczowym rumieńcem; szypułka krótka , gruba; zagłębienie szypułkowe średniej głębokości, lekko ordzawione; kielich otwarty.
Miąższ: kremowo-żółty, zwięzły, kruchy, winno-słodki, delikatny, soczysty, z korzennym aromatem.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie września (łatwo przejrzewają i opadają przed zbiorem), do jedzenia nadają się od października, sposobem domowym dają się przechowywać do grudnia.
Drzewo: w młodości rośnie bardzo silnie, tworzy koronę średniej wielkości, stożkowatą; kwitnie wcześnie; odporne na choroby; na mróz średnio wytrzymałe (w młodości wrażliwe); wymaga gleb żyznych, ciepłych, dostatecznie wilgotnych, owocuje przemiennie.
Przydatność odmiany: owoce deserowe, dobre na soki i wina; dość dobrze znoszą transport.