Kronselska

Kronselska

Nazwa handlowa: Kronselska inaczej Oliwka Kronselska

Pochodzenie: odmiana francuska otrzymana  w 1869 roku, była powszechnie uprawiana w Polsce środkowej.

Owoce: duże lub bardzo duże, kuliste, nieco spłaszczone; skórka gruba, krucha, zielonkawa z żółtym odcieniem i białymi punkcikami (cecha charakterystyczna), pokryta woskowym nalotem, czasem ze słabym, rozmytym, różowopomarańczowym rumieńcem; szypułka średniej długości, prosta i gruba; kielich mały, zamknięty.

Miąższ: kremowy, gruboziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, delikatny, o przyjemnym aromacie.

Dojrzewanie owoców: dojrzewają w końcu sierpnia lub na początku września, duże owoce sposobem domowym dają się przechowywać do połowy października.

Drzewo: silnie rosnące, o pokroju szeroko kulistym, z lekko przewisającymi pędami; podatne na parch i brunatną zgniliznę; wytrzymałe na mróz; wymaga gleb żyznych i ciepłych.

Przydatność odmiany: bardzo dobre owoce deserowe; są bardzo delikatne i źle znoszą transport.