Nazwa odmianowa: ‘Krótkonóżka Królewska’
Pochodzenie: odmiana nieznanego pochodzenia, bardzo stara, rozpowszechniona w całej Europie.
Owoce: średniej wielkości, silnie spłaszczone; skórka szorstka, złotożółta, z ciemnoczerwonym rumieńcem od strony słonecznej; szypułka krótka , gruba; zagłębienie szypułkowe wąskie, płytkie lekko ordzawione; kielich zamknięty.
Miąższ: kremowy, zwięzły, winno-słodki, delikatny, soczysty, podobny do miąższu renet.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w październiku, do jedzenia nadają się od grudnia, sposobem domowym dają się przechowywać do marca.
Drzewo: rośnie średnio silnie, tworzy koronę kulistą spłaszczoną, bardzo późno kwitnie; odporne na parch; na mróz wytrzymałe; wymaga gleb żyznych, ciepłych, dostatecznie wilgotnych.
Przydatność odmiany: owoce deserowe, na susz i wina, doskonałe na marmolady; bardzo dobrze znoszą transport.