Nazwa odmianowa: Fromboise (hol.) nazwa handlowa: Malinowa Oberlandzka
Pochodzenie: odmiana holenderska, opisana po raz pierwszy w 1771 roku, polecana do uprawy i bardzo rozpowszechniona w Niemczech; w Polsce była uprawiana na Mazowszu i na Lubelszczyźnie.
Owoce: duże lub średnie, kulisto stożkowate, często nieregularne w kształcie; skórka cienka, na całym owocu brudnokarminowy rumieniec (na drzewie z białosinym nalotem); szypułka średniej długości, prosta i gruba; kielich mały, zamknięty.
Miąższ: biały, często pod skórką zaróżowiony, luźny, kruchy, o konsystencji waty, średnio soczysty, z malinowym posmakiem.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają we wrześniu, do jedzenia dobre od października, sposobem domowym dają się przechowywać do grudnia.
Drzewo: średniej wielkości, o kulistym pokroju, z lekko przewisającymi pędami; średnio odporne na parch; wytrzymałe na mróz; dobrze owocuje na glebach lekkich, dostatecznie wilgotnych.
Przydatność odmiany: bardzo dobre owoce deserowe; dobrze znoszą transport.