Nazwa handlowa: Martens Samling
Pochodzenie: odmiana niemiecka, wyhodowana w 1900roku w okolicy Hamburga.
Owoce: duże lub bardzo duże, okrągłe lub lekko spłaszczone; skórka delikatna, błyszcząca, żółta, z dużym karminowym, smużkowano rozmytym rumieńcem, zagłębienie szypułkowe średnio głębokie; kielich zamknięty.
Miąższ: białożołty, kruchy soczysty, słodkokwaśny, lekko aromatyczny, bardzo soczysty.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec września; nadają się do krótkiego przechowywania.
Drzewo: duże , tworzy koronę rozłożystą ; na mróz bardzo wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje obficie , przemiennie.
Przydatność odmiany: doskonałe owoce deserowe, dobre do jedzenia prosto z drzewa i po krótkim przechowywaniu, nadają się na kompoty i soki.