Nazwa handlowa: Niezrównane Peasgooda
Pochodzenie: odmiana angielska otrzymana w końcu XIX wieku w Stamford, mocno rozpowszechniona w Niemczech.
Owoce: bardzo duże, kulisto-spłaszczone, skórka zielonożółta , z dużym karminowym, marmurkowo-paskowanym rumieńcem. Zagłębienie szypułkowe płytkie, szerokie, szypułka krótka silna, kielich duży, otwarty.
Miąższ: kremowo-żółty, kruchy, aromatyczny, soczysty, winno-słodki.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na początku października, dobre do jedzenia krótko po zbiorze, trwają do grudnia.
Drzewo: rośnie początkowo silnie, później wzrost słabnie i ostatecznie osiąga niewielkie rozmiary, podatne na brunatną zgniliznę, źle rośnie na glebach suchych i jałowych, owocuje coroczne, średnio obficie.
Przydatność odmiany: doskonałe owoce deserowe, dobre na kompoty, marmolady, soki tłoczone na zimno i do suszenia.