Nazwa odmianowa: Reinette Belle de Boskoop (hol.)
Nazwa handlowa: Boskoop inaczej Piękna z Boskoop
Pochodzenie: odmiana holenderska, wyhodowana w XIX wieku, była bardzo popularna w północno- zachodniej Europie , w Polsce uprawiana w rejonie grójeckim, na Podgórzu i na Pomorzu.
Owoce: duże lub bardzo duże, baryłkowate, często asymetryczne; skórka mocna, zielona lub zielonożółta, szorstka, silnie ordzawiona, na niektórych owocach silny paskowano-rozmyty, krwisty rumieniec ; szypułka średniej grubości, krótka; kielich zamknięty lub półotwarty.
Miąższ: zielonkawokremowy, gruboziarnisty, twardy, kruchy, kwaśny, o korzennym aromacie.
Dojrzewanie owoców: dojrzewają w pierwszej połowie października, do jedzenia dobre od grudnia, sposobem domowym dają się przechowywać do marca (zebrane za wcześnie – więdną).
Drzewo: rośnie bardzo silnie, korona kulista, nieco spłaszczona; raczej odporne na choroby, owoce podatne na gorzką plamistość podskórną; średnio wytrzymałe na mróz; wymaga gleb bardzo żyznych, ciepłych i wilgotnych; owocuje corocznie, umiarkowanie.
Przydatność odmiany: bardzo dobre na przetwory ( marmolada, kompoty), transport znoszą bardzo dobrze.