Nazwa handlowa: Roter Belfleur
Pochodzenie: odmiana holenderska, opisana w 1760 roku
Owoce: duże, wyrównane, kuliste-spłaszczone, z niewielkim żebrowaniem przy kielichu skórka zielona , błyszcząca, z dużym rozmytym rumieńcem. Zagłębienie szypułkowe, szerokie, szypułka krótka, gruba, kielich półotwarty.
Miąższ: zielonkawokremowy, z zielonym żyłkowaniem, średnio soczysty, lekko kwaskowaty, aromatyczny.
Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie października, dobre do jedzenia w listopadzie , przechowują się do lutego.
Drzewo: rośnie silnie, tworzy dużą, rozgałęzioną koronę, odporne na parch, odporne na mróz, owocuje średnio obficie, najczęściej przemiennie, kwitnie bardzo późno, nadaje się do uprawy w rejonach podgórskich.
Przydatność odmiany: owoce stołowe i kuchenne, dobre na kompoty i susz.