Różanka Berneńska

Nazwa handlowa: Różanka Berneńska

Pochodzenie: odmiana szwajcarska, z drugiej połowy XVIII wieku, w Polsce znana, ale mało rozpowszechniona.

Owoce: średniej wielkości lub duże, kulisto stożkowate; skórka cienka, zielonożółta, z prążkowanym, ciemnoczerwonym rumieńcem, często pokrywającym cały owoc; szypułka gruba; zagłębienie szypułkowe średniej głębokości; kielich otwarty lub półotwarty.

Miąższ: biały, czasem zaróżowiony pod skórką, zwięzły, kruchy, winno-słodki, delikatny, bardzo soczysty.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają w połowie września, do jedzenia nadają się od końca września, sposobem domowym dają się przechowywać do listopada.

Drzewo: w młodości rośnie silnie, tworzy koronę średniej wielkości, kulistą; średnio odporne na choroby; na mróz średnio wytrzymałe; wymaga gleb żyznych, ciepłych, dostatecznie wilgotnych, owocuje corocznie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe, dobre na soki, wina i susz (ze względu na nieciemniejący miąższ); dość dobrze znoszą transport.