Starking

Nazwa handlowa: Starking

Pochodzenie: odmiana amerykańska, znaleziona w 1881 roku w USA.

Owoce: średniej wielkości, stożkowate z wyraźnymi żebrami; skórka gruba, mocna, gładka, jasnożółta, prawie w całości pokryta różowym rumieńcem z ciemniejszymi grubymi prążkami, pokryta woskowym nalotem, zagłębienie szypułkowe  średnio głębokie; kielich zamknięty.

Miąższ: zielonokremowy, ścisły, jędrny,  soczysty, słodki, z melonowym posmakiem, aromatyczny.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają  w połowie października, dobre do jedzenia w listopadzie, trwają do stycznia.

Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą z przewieszającymi się gałązkami; na mróz średnio wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje obficie, corocznie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe ( smaczniejsze po krótkim przechowywaniu) .