Zimowe Bananowe

 

Nazwa handlowa: Zimowe Bananowe

Pochodzenie: odmiana amerykańska, powstała w 1876 roku w stanie Indiana.

Owoce: średniej wielkości, okrągłe lub lekko spłaszczone; skórka delikatna, błyszcząca, żółta, z czerwonym, rozmytym rumieńcem, zagłębienie szypułkowe  średnio głębokie; kielich zamknięty.

Miąższ: białożołty, soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, z bananowym posmakiem.

Dojrzewanie owoców: dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec październiku , dobre do jedzenia w grudniu, trwają do kwietnia

Drzewo: średniej wielkości, tworzy koronę kulistą z przewieszającymi się gałązkami; na mróz bardzo wytrzymałe, średnio odporne na parch; owocuje obficie , przemiennie.

Przydatność odmiany: owoce deserowe  i na przetwory, dobre do suszenia.